flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ практики здійснення Мурованокуриловецьким районним судом Вінницької області повного фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу під час розгляду цивільних справ в 2021 році

17 березня 2022, 11:58

 Відповідно до положень п. 3 ч. 3 ст. 2 ЦПК України  до основних засад (принципів) здійснення  цивільного судочинства   віднесено гласність і відкритість судового процесу та його повне фіксування технічними засобами.

Частина  ст. 247 ЦПК України передбачає, що суд під час судового розгляду справи здійснює повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу в порядку, передбаченому Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів). За заявою будь-кого з учасників справи або за ініціативою суду повне фіксування судового засідання здійснюється за допомогою відеозаписувального технічного засобу (за наявності в суді технічної можливості та за відсутності заперечень з боку будь-кого з учасників судового процесу).

Фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання або особа, на яку покладено обов’язки секретаря судового засідання  відповідно до  частини 2 ст. 247 ЦПК України. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

 Мурованокуриловецьким районним судом Вінницької області протягом 2021 року фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу  здійснювалося в 74 закінчених провадженнями  цивільних  справах, 73 кримінальних провадженнях, 2  справах адміністративного  судочинства.

 У вказаний період заяви від учасників справи про здійснення повного фіксування судового засідання за допомогою відеозаписувального технічного засобу  не надходила, та така відеофіксація за ініціативою суду також не здійснювалася.

У всіх випадках неявки в судове засідання всіх учасників справи та  в разі  здійснення судом розгляду справи  за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося, а секретарем судового засідання відповідно до положень ст. 67 ЦПК України забезпечувалося ведення протоколу судового  засідання, в якому  відображалася суть проведеної процесуальної дії, який  відповідно до ст.248 ЦПК України приєднувався до матеріалів справи.

 Фіксування судового засідання технічним засобом  в справах здійснювалося  за допомогою комп’ютерних програм фіксування судового процесу (судового засідання) та інших процесів з фіксацією та відтворенням звуку та зображення «Акорд» та «Ізікон». Дана фіксація здійснювалася з дотримання вимог Інструкції про порядок роботи з технічними засобами фіксування судового процесу (судового засідання), затвердженої наказом Державної судової адміністрації України від 20.09.2012  року № 108.

В кожному випадку здійснення фіксації  судового  засідання секретарем судового  засідання  або  заступником керівника апарату суду, на якого покладено обов’язки секретаря судового засідання проводилася перевірка до звукового  запису, а саме: перевірялися годинник та календар комплексу звукозапису на предмет відповідності поточним даті та часу,  наявність вільного місця на внутрішньому носії комплексу звукозапису; працездатність пристроїв, проводилося тестування для перевірки того, що складові комплексу звукозапису (мікрофони, мікшер тощо) працюють нормально та запис іде правильно.

У разі виявлення непрацездатності, неможливості налагодження коректної роботи комплексу звукозапису секретар повідомляв про дані  обставини головуючого суддю  у судовому засіданні та адміністратору.

Звуковий запис судового засідання починався з моменту відкриття судового засідання головуючим суддею. Під час звукового запису секретарем  здійснювався поточний контроль якості запису, шляхом прослуховування через навушники, контроль рівня запису в спеціальній області у програмі звукового запису та контроль працездатності комплексу звукового запису шляхом спостереження за його станом.

У разі виявлення ознак непрацездатності обладнання комплексу звукозапису секретар або  працівник, на якого покладено обов’язки доповідав  головуючому у судовому засіданні судді  про неможливість подальшого звукового запису судового засідання.

Після закінчення  кожного судового засідання секретарем судового  засідання протокол судового  засідання зберігався, роздруковувався, підписувався  та приєднувався  до справи,  а також створював архівну та робочу копії фонограми.

Згідно ч.4 ст. 247 ЦПК України, технічний запис судового засідання є додатком до протоколу судового засідання і після закінчення судового засідання приєднується до матеріалів справи. Порядок зберігання технічного запису судового засідання визначається Положенням про Єдину інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Для кожної судової справи, секретарем судового  засідання або заступником керівника апарату суду, на якого покладено обов’язки  секретаря судового засідання записувалося два компакт-диски: архівна копія фонограми та робоча  копії фонограми, які отримувалися секретарем до початку судового  засідання,  про що робився запис у Журналі обліку видачі та повернення компакт-дисків. У разі якщо фонограми не вміщувалися на один компакт-диск, виділялися  додаткові компакт-диски.

Після запису архівної та робочої копій секретарем перевірялася якість  запису шляхом вибіркового прослуховування, після  чого компакт-диски із записом архівної та робочої копій фонограми судового засідання пакувалися  у конверти та маркувалися, зокрема на них зазначався номер судової справи, дата судового засідання, - прізвище, ім'я, по батькові та підпис секретаря, вписувався об'єм фонограми звукозапису (Mb), та долучалися до справи.

Відповідно до ч. 5, ч. 6 ст. 247 ЦПК України учасник справи має право отримати копію технічного запису судового процесу, розмір судового збору за видачу в електронній формі копії технічного запису судового засідання встановлюється законом. За  двома клопотаннями осіб,  які беруть  участь у справі, за розпорядженням головуючого копії технічного запису судового засідання  в 2021 році видавалася  в електронному вигляді за плату, встановлену Законом України «Про судовий збір», зокрема  після сплати судового  збору в розмірі, що становить 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

 

 

 Заступник керівника апарату суду,

 на якого покладено обов’язки

 секретаря судового засідання                                                  Інна Боржемська