flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

АНАЛІЗ ведення роботи з надсилання судових повісток у вигляді SMS-повідомлень в Мурованокуриловецькому районному суді Вінницької області за 2022 рік

26 січня 2023, 14:48

Європейський суд з прав людини зауважив, що право на публічний розгляд, передбачене пунктом 1 статті 6 Конвенції, має на увазі право на «усне слухання». Право на публічний судовий розгляд становить фундаментальний принцип. Право на публічний розгляд було б позбавлене смислу, якщо сторона в справі не була повідомлена про слухання таким чином, щоб мати можливість приймати участь в ньому, якщо вона вирішила здійснити своє право на явку до суду, встановлене національним законом. В інтересах здійснення правосуддя сторона спору повинна бути викликана в суд таким чином, щоб знати не тільки про дату і місце проведення засідання, але й мати достатньо часу, щоб встигнути підготуватися до справи (TRUDOV v. RUSSIA, № 43330/09, § 25, 27, ЄСПЛ, від 13 грудня 2011 року).

Як приємно усвідомлювати те,  що ми живемо у прогресуючому суспільстві, яке з кожним днем прагне удосконалюватись у всіх сферах. Звичайно, така тенденція не оминає правосуддя, адже з кожним днем суди стають все ближчими і відкритішими до суспільства. Сьогодні майже кожен громадянин нашої країни, який був учасником судового процесу чітко підтвердить той факт, що суди лише удосконалюються у своїй роботі. Так,  до головних інноваційних досягнень останніх років можна сміливо зарахувати такі нововведення, як проведення судових засідань у режимі відеоконференції, електронна доступність та надсилання повісток викликів до суду SMS-повідомленнями. Оскільки сьогодні більшість з нас уже не уявляє своє життя без стільникового зв’язку, то досить доречною ідеєю було запровадження послуги надсилання учасникам судового процесу текстів судових повісток у вигляді SMS-повідомлень.

Частиною 1 статті 135  Кримінального процесуального кодексу України  передбачено, що особа може бути викликана до слідчого, прокурора, судді одним з різних способів: вручення повістки особисто, відправка поштою, телеграмою, виклик по телефону і, також, SMS  повістка в суд. Така можливість повідомлення по SMS позначена і частиною 13 статті 128 Цивільного процесуального кодексу України. Так, якщо в учасника судового процесу немає офіційної електронної адреси або технічної можливості, то за його заявою повістка в суд відправляється  SMS, в якому повинна бути вказана інформація про дату і час, місце судового засідання, а також, посилання в Державний реєстр на рішення суду, яким призначається засідання.

У 2013 році Наказами Державної судової адміністрації України  № 73 від 1 червня і № 119 від 20 вересня 2013 року в усіх місцевих і апеляційних загальних судах (суди в кримінальних і цивільних процесах) введений порядок по відправці судами учасникам судового процесу та кримінального виробництва текстів судових повісток у вигляді SMS-повідомлень. Цим актом позначається що мається на увазі під SMS і в якому випадку направляється повістка в суд по SMS  в Україні.

SMS-повідомлення це – судові повістки про виклик до суду, які надсилаються судом учаснику судового процесу у вигляді SMS-повідомлення на його номер мобільного телефону. Текст судової повістки може бути надісланий судом учаснику SMS-повідомленням лише після подання ним до суду заявки про намір отримання судової повістки в електронному вигляді за допомогою SMS-повідомлення. Така заявка оформляється безпосередньо в суді або шляхом роздрукування та заповнення учасником форми, яка розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України. Повістка надсилається учаснику судового процесу на його мобільний телефон, вказаний у тексті заявки. Зміст тексту судової повістки, її облік та відправка у вигляді SMS-повідомлення здійснюється в автоматизованій системі документообігу суду.

При цьому SMS-повідомлення від суду надходять до абонентів мобільних операторів (Київстар, МТС, Life) під коротким альфанумеричним ім’ям SUDPOVISTKA (замість номера телефону відправника). Для абонентів CDMA операторів (PEOPLEnet та Інтертелеком) SMS-повідомлення від суду надходять під коротким номером 4116.

Робота з надсилання судових повісток у вигляді SMS-повідомлень в Мурованокуриловецькому районному суді Вінницької області здійснюється  відповідно до Порядку надсилання учасникам судового процесу (кримінального провадження) текстів судових повісток у вигляді SMS-повідомлень, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 01 червня 2013 року за № 73. 

На виконання наказу Державної судової адміністрації України від 20 вересня 2013 року за № 119 «Про реалізацію проекту щодо надсилання судами SMS-повідомлень учасникам судового процесу (кримінального провадження) у місцевих та апеляційних загальних судах» в Мурованокуриловецькому районному суді на веб-сайті, а також на стенді в приміщенні суду розміщена інформація про початок реалізації проекту щодо надсилання судами SMS-повідомлень учасникам судового процесу (кримінального провадження).

Судові повістки у вигляді SMS-повідомлення Мурованокуриловецьким районним судом надсилається учаснику судового процесу лише після подання ним до суду заявки про намір отримання судової повістки в електронному вигляді за допомогою SMS-повідомлення. Така заявка оформляється безпосередньо в суді (канцелярії) або шляхом роздруковування та заповнення учасником форми, яка розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України.

Також до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи інформація про виклик у справі відповідача, третьої особи, свідка, зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження  чи місце роботи якого невідоме, розміщується головним спеціалістом з інформаційних технологій Даценко К.В. на офіційній сторінці веб-порталу суду.

Водночас варто зазначити, що SMS-повідомлення є більш ефективним засобом повідомлення осіб про розгляд  справи в суді, оскільки для направлення та отримання звичайної повістки  необхідно більше часу, що пов’язано з графіком та режимом роботи поштового зв’язку. Сьогодні все більша і більша кількість учасників судового процесу бажають отримувати судові повістки за допомогою SMS-повідомлення, про що свідчать відповідні подані заявки.

У звітному періоді на мобільні номери учасників процесу   направлено 413 SMS-повісток на загальну кількість 1990 SMS-повідомлень. В 2021 році на мобільні номери учасників процесу  направлено  630 SMS-повістку на загальну кількість 3029 SMS-повідомлень, 2020 році - 251 SMS-повістку на загальну кількість 1396 SMS-повідомлення, в 2019 році- 345 судових повісток  у вигляді SMS-повідомлень, 1520 SMS-повідомлень, в 2018 - 601 судову повістку  у вигляді SMS-повідомлень, 2706 SMS-повідомлень.

Аналізуючи вищесказане, надсилання SMS-повідомлень –  це економія часу та коштів як для суду, так і для людей, а тому така послуга стала  чудовою альтернативою «звичайним» повісткам про виклик до суду. Даний  функціонал є зручним та  створений з метою швидкого розгляду справи.

Загалом, робота по надсиланню судових повісток у вигляді  SMS-повідомлень учасникам судового процесу здійснюється на належному рівні.     

 

 

 Керівник апарату суду                                                              Людмила Козак