flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вершителі людських доль - присяжні

24 квітня 2013, 14:38

 

Вершителі людських доль - присяжні

Кожен з нас бачив у фільмах, в основному в американських, як там відбувається засідання суду. Коли справа стосується тяжких злочинів, то і адвокат, і прокурор звертаються до останньої інстанції – суду присяжних, котрі й вирішують, яку міру покарання призначити обвинуваченому. До їхньої думки прислуховується навіть суддя.

Така практика запроваджена і в Україні. Новий кримінальний процесуальний кодекс, який набрав чинності у листопаді 2012 року, ввів у кримінальне діловодство поняття суду присяжних. Суд, відповідно до нововведень, буде вершитися п’ятьма засідателями, два з яких судді, три – цивільні особи. Така форма правосуддя застосовуватиметься щодо осіб, які вчинили тяжкий злочин (коли йдеться про довічне ув’язнення) і де у реченні «засудити не можна помилувати» ставити кому, будуть вирішувати саме присяжні. До речі, поняття присяжних в історії українського судочинства існувало ще в 17 столітті. Згодом залишилися тільки народні засідателі.

Присяжні можуть бути присутніми на суді тільки у тому випадку, коли про це заявляє  сам підсудний. Вершителями людських доль будуть прості громадяни.

У кожному районному суді має бути по п’ятнадцять присяжних.

На час виконання присяжними своїх обов’язків зі здійснення правосуддя на них поширюється гарантії незалежності і недоторканості професійних суддів: вони незалежні від будь-якого впливу, нікому не підзвітні і підкоряються тільки закону. Зрештою ці люди нічого не втрачають, адже їм буде нараховуватися виплата у розмірі денної зарплати на основному місці роботи.

Згідно із статтею 59 Закону України  «Про судоустрій і статус суддів» народними засідателями та присяжними не можуть бути громадяни, які визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними, мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків народного засідателя чи присяжного, а також ті особи, які мають не зняту чи не погашену судимість. До числа присяжних не можуть бути зараховані народні депутати, члени Кабміну, судді, прокурори, працівники внутрішніх справ та інших правоохоронних органів, військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші державні службовці, адвокати, нотаріуси. Встановлено також вікове обмеження – від 30 до 65 років.

Тринадцята сесія районної ради шостого скликання, яка відбулася 28 вересня 2012 року, затвердила список присяжних, котрі мають вершити людські долі, а саме: Боржемська С.В., художній керівник сільського будинку культури (с. Вербовець), Чевердюк В.В., вихователь дитячого садка  (с. Галайківці), Романов А.М., непрацюючий (с. Дерешова), Кухарик Л.П., завідуюча ФАП (с. Долиняни), Комарніцька Л.З., директор НВК (с. Жван), Вакуленко Н.М., завідуюча клубом-бібліотекою (с. Знаменівка), Рогачук М.Г., завідуючий господарством НВК «ЗНЗ-ДНЗ» (с. Котюжани), Якимцева Т.М., бібліотекар (с. Лучинець), Бачара В.Л., бібліотекар (с. Лучинчик),  Добрянський О.В., викладач професійного аграрного ліцею    (с. Михайлівці), Гоц Т.В., завідувач бібліотекою (с. Морозівка), Мосєжний І.П., завідувач сільським клубом (с. Наддністрянське), Фартушняк Г.П., головний бухгалтер ТОВ «Довіра» (с. Попелюхи), Татарчук І.М., завідуючий ФАП (с. Рівне), Опольска Л.Б., фельдшер лікарської амбулаторії загальної практики сімейної медицини (с. Снітків). Найстаршому з присяжних – 63 роки, наймолодшому – 34 роки.

 

 

 Козак Людмила, керівник апарату суду