flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відмова державного виконавця у відкритті виконавчого провадження через відсутність індивідуального ідентифікаційного номера боржника є незаконною

16 липня 2014, 15:13

На засіданні Судової палати у цивільних справах 25 червня 2014 року Верховний Суд України в  постанові у справі № 6-62цс14, предметом якої була скарга публічного акціонерного товариства на дії державного виконавця, дійшов висновку, що  відсутність у виконавчому листі ідентифікаційного номера боржника не є підставою для відмови державним виконавцем у відкритті виконавчого провадження.

Суд зробив правовий висновок про те, що частина 1 ст. 18 Закону України «Про виконавче провадження» містить вимоги до виконавчого документа, у якому, зокрема, має бути зазначено й індивідуальний ідентифікаційний номер боржника (фізичної особи). Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 26 цього Закону у разі невідповідності змісту виконавчого листа вимогам ст. 18 державний виконавець відмовляє у відкритті виконавчого провадження.

Водночас, п. 3 ч. 3 ст. 11 Закону надає право державному виконавцю при здійсненні виконавчого провадження з метою захисту інтересів стягувача одержувати безоплатно від органів, установ, організацій, посадових осіб, сторін та учасників виконавчого провадження необхідні для проведення виконавчих дій пояснення, довідки та іншу інформацію, зокрема, й конфіденційну.

         Таким чином, відмова державного виконавця у відкритті виконавчого провадження  через відсутність індивідуального ідентифікаційного номера боржника є незаконною.