flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Захист громадянами своїх прав під час виборчого процесу

07 жовтня 2014, 09:09

Захист громадянами своїх прав під час виборчого процесу

 

26 жовтня 2014 року проходитимуть вибори народних депутатів до Верховної Ради України. У зв’язку з цим, з метою захисту прав, свобод та інтересів наших громадян під час виборчого процесу, Мурованокуриловецьким районним судом Вінницької області підготовлено роз’яснення чинного виборчого законодавства, яке регулює порядок звернення до суду під час виборчої кампанії.

 Основними законами, на основі яких здійснюється захист прав суб’єктів виборчого процесу (а кожен виборець являється таким) є Конституція України, Закон України «Про вибори народних депутатів України» від 17 листопада 2011 року та Кодекс адміністративного судочинства України.

Виключно до суду шляхом подання позовної заяви оскаржуються:

1) рішення, дії чи бездіяльність Центральної виборчої комісії, члена Центральної виборчої комісії;

2) рішення чи дії окружної виборчої комісії;

3) рішення, дії чи бездіяльність члена окружної виборчої комісії;

4) рішення, дії чи бездіяльність органів виконавчої влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, закладів та організацій, їх посадових і службових осіб;

5) рішення, дії чи бездіяльність засобів масової інформації та інформаційних агентств, їх власників, посадових і службових осіб, творчих працівників;

6) дії чи бездіяльність уповноважених осіб партій, довірених осіб кандидатів у депутати, офіційних спостерігачів від партій, кандидатів у депутати та громадських організацій, крім порушень, що мали місце під час голосування.

До Центральної виборчої комісії або до суду (шляхом подання позовної заяви) оскаржуються:

1) бездіяльність окружної виборчої комісії;

 2) рішення чи дії партії, яка висунула кандидатів у депутати в загальнодержавному окрузі (крім тих рішень чи дій, які відповідно до закону, статуту (положення) належать до їх внутрішньої організаційної діяльності або виключної компетенції);

 3) дії чи бездіяльність кандидата у депутати.

До окружної виборчої комісії або до суду (шляхом подання позовної заяви) оскаржуються:

1) рішення, дії чи бездіяльність дільничної виборчої комісії, її члена - до окружної виборчої комісії, яка утворила відповідну дільничну виборчу комісію;

 2) рішення чи дії партії, яка висунула кандидатів у депутати в одномандатному окрузі (крім тих рішень чи дій, які відповідно до Закону, статуту (положення) належать до їх внутрішньої організаційної діяльності або виключної компетенції), - до окружної виборчої комісії відповідного виборчого округу.

До дільничної виборчої комісії або до суду (шляхом подання позовної заяви) оскаржуються порушення, які мали місце під час голосування, допущені уповноваженими особами партій, довіреними особами кандидатів у депутати, офіційними спостерігачами від партій, кандидатів у депутати або громадських організацій.

Для звернення до суду, позовна заява повинна відповідати певним вимогам. Зокрема, у ній має бути зазначено:

1) найменування адміністративного суду, до якого подається позовна заява;

2) ім'я (найменування) позивача, поштова адреса, а також номер засобу зв'язку, адреса електронної пошти, якщо такі є;

3) ім'я (найменування) відповідача, посада і місце служби посадової чи службової особи, поштова адреса, а також номер засобу зв'язку, адреса електронної пошти, якщо такі відомі;

4) зміст позовних вимог і виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, а в разі подання позову до декількох відповідачів, - зміст позовних вимог щодо кожного з відповідачів;

5) у разі необхідності - клопотання про звільнення від сплати судового збору;

6) документ про сплату судового збору, крім випадків, коли його не належить сплачувати;

7) перелік документів і матеріалів, що додається.

До позовної заяви додаються її копії та копії всіх документів, що приєднуються до неї, відповідно до кількості відповідачів.

Позовна заява підписується позивачем або його представником із зазначенням дати її підписання.

Як показує аналіз статистичних даних за попередні роки, найчастіше громадяни зверталися до Мурованокуриловецького районного суду в ході проведення виборів із заявами про уточнення списку виборців, у тому числі про включення себе особисто до нього.

Порядок подання такого адміністративного позову висвітлено у статті 173 Кодексу адміністративного судочинства України. Де, зокрема, зазначено, що адміністративні справи щодо уточнення списку виборців розглядає місцевий загальний суд як адміністративний суд за місцезнаходженням відповідної комісії. Судовий збір за подання відповідної заяви не сплачується. Тобто, кожен громадянин, який має право голосу, виявивши відсутність свого прізвища у списку виборців повністю безоплатно має право звернутися до суду із адміністративним позовом про його включення. Хоча, Закон передбачає можливість такого звернення безпосередньо  до дільничної виборчої комісії або до органу ведення Державного реєстру виборців, проте строк звернення до цих органів обмежений і заява може бути подана не пізніш як за п'ять днів до дня голосування і розглядається виборчою комісією протягом одного дня. Заява, подана після зазначеного строку, не розглядається.

Строки ж звернення до суду є дещо іншими. Так, позовну заяву про уточнення списку виборців може бути подано, відповідно до Закону, не пізніш як за два дні до дня голосування. Тобто якщо днем голосування є неділя, то позовна заява повинна надійти до суду не пізніше 24-ї години четверга того ж тижня. Пропущення цього строку тягне за собою залишення позову без розгляду.

Відповідачем (особою, до якої пред’являється адміністративний позов) у такій справі буде виступати дільнична виборча комісія, яка уповноважена внести зміни до списку виборців.

Кожен виборець також може оскаржити рішення, дію чи бездіяльність виборчих комісій або членів цих комісій; рішення , дію або бездіяльність органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації, які порушують законодавство про вибори. Проте тут слід звернути увагу на такі моменти. По-перше, виборець може оскаржити рішення, дію чи бездіяльність вищевказаних суб’єктів лише у випадку, якщо таке рішення, дія чи бездіяльність порушує виборчі права або інтереси щодо участі у виборчому процесі особисто.

По-друге, є певна категорія справ, яку наш районний суд розглядати не може. Так, справи про оскарження рішень, дій або бездіяльності Центральної виборчої комісії, члена цієї комісії щодо встановлення нею результатів виборів підсудні Вищому адміністративному суду України. Усі інші рішення, дії або бездіяльність Центральної виборчої комісії, члена цієї комісії оскаржуються до Київського апеляційного адміністративного суду.

Справи про оскарження рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії Автономної Республіки Крим, обласної виборчої комісії, Київської чи Севастопольської виборчих комісій щодо підготовки та проведення місцевих виборів; територіальних (окружних) виборчих комісій щодо підготовки та проведення виборів народних депутатів України підсудні окружному адміністративному суду за місцезнаходженням відповідної комісії. Для нашої області компетентним судом по таких справах буде Вінницький окружний адміністративний суд, що знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Островського 14. Цьому ж суду підсудні справи щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових та службових осіб, які порушують законодавство про вибори.

Мурованокуриловецькому районному суду як адміністративному суду, підсудні виборчі спори щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності виборчих комісій, членів цих комісій (крім тих рішень, дій чи бездіяльності, що оскаржуються до Вищого адміністративного суду України або окружного адміністративного суду). В будь-якому випадку нашому суду підсудні всі рішення, дії чи бездіяльність дільничних комісій, членів цих комісій, що діють в межах нашого району.

Мурованокуриловецький районний суд під час виборчого процесу уповноважений також розглядати адміністративні позови щодо дій чи бездіяльності засобів масової інформації, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації (які знаходяться на території району), що порушують законодавство про вибори.

Позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, членів цих комісій, щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації, які порушують законодавство про вибори може бути подано до адміністративного суду у п'ятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

Позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності, що мали місце до дня голосування, може бути подано до адміністративного суду у п'ятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності, але не пізніше двадцять четвертої години дня, що передує дню голосування.

Позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності дільничної виборчої комісії, членів цих комісій, що мали місце у день голосування, під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування на дільниці, може бути подано до адміністративного суду у дводенний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

За усі позовні заяви (крім заяви про уточнення списку виборців) подані до суду, позивач зобов’язаний сплатити судовий збір у розмірі 0,06 розміру мінімальної заробітної плати, тобто 73 гривні 08 копійок.

З метою недопущення порушення законних прав, свобод та інтересів наших громадян під час проведення виборів, у Мурованокуриловецькому районному суді (адреса: смт. Муровані Курилівці, вул. Комарова, 8) протягом 25-26 жовтня чергуватимуть судді та працівники апарату суду для оперативного розгляду та вирішення адміністративних справ. Телефон для довідок 2-15-04.

 

 

 

Заступник  керівника апарату суду                                                   Олег Ткачук