flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Бійка до добра не приводить

24 березня 2016, 14:08

                                         Бійка до добра не приводить

Конституція України проголосила життя, здоров’я, честь і гідність людини найвищою соціальною цінністю. На охороні цих цінностей стоїть кримінальне право, яке передбачає відповідальність за неправомірне посягання на такі цінності. В чинному кримінальному кодексі України, розділ ІІ «Злочини проти життя та здоров’я особи», присв’ячений зокрема кримінальним покаранням щодо нанесення тілесних ушкоджень громадянам.

Тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості завдаються споконвіку, за різних умов і обставин. У нашому житті вони присутні щоденно, супроводжують різноманітні злочини і правопорушення, завдаються умисно чи з необережності.

За ступенем тяжкості розрізняють три види тілесних ушкоджень: тяжкі тілесні ушкодження; тілесні ушкодження середньої тяжкості; легкі тілесні ушкодження.
       
Кожний ступінь тяжкості тілесних ушкоджень має свої ознаки. Характер і тяжкість тілесних ушкоджень визначається судово-медичною експертизою згідно Кримінального та Кримінального процесуального кодексу на основі Правил судово-медичного визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень.

Умисне тяжке тілесне ушкодження (ст. 121 КК України), що спричинило втрату будь-якого органу або його функцій карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років, тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років.

Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження (ст. 122 КК України), що спричинило тривалий розлад здоров’я карається виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до трьох років. Такі ж дії, вчинені з метою залякування потерпілого або його родичів чи  примусу до певних дій - позбавленням волі від трьох до п’яти років.

Умисне легке тілесне ушкодження (ст. 125 КК України) карається штрафом до 850 гривень або громадськими роботами до двохсот  годин, або виправними роботами до одного року, а умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров'я або незначну втрату працездатності, карається штрафом від 850 до 1700 гривень або громадськими роботами на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин або виправними роботами на строк до одного року або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Дана категорія злочинів є найпоширенішою. В наш час багато проблем вирішується «кулаками». Так, районним судом у 2015 році за ст. 122 КК України – 3 особи притягнуто до кримінальної відповідальності, провадження відносно яких закрито у зв’язку з відмовою потерпілого від обвинувачення; 38 кримінальних проваджень розглянуто про обвинувачення за ст. 125 КК України,  з яких  3 особи засуджено до штрафу, 35 проваджень закрито у зв’язку з відмовою потерпілого від обвинувачення, примиренням.

Сучасна криміногенна ситуація і низький культурний рівень життя обумовлює поширеність такого суспільно-небезпечного діяння. Однак не всі негаразди у житті  слід вирішувати посяганням на здоров’я іншої людини.

Інна Боржемська, консультант з кадрової роботи суду