flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Випив - за кермо не сідай!

24 березня 2016, 14:09

 Випив - за кермо не сідай! 

Найчастіше  аварії в дорожньому русі  виникають за участю нетверезих водіїв транспортних засобів, коли швидкість і сила гальмування великі. Пияцтво за кермом - це злочин. Алкоголь погіршує вміння діяти в дорожньому русі, послаблює здатність оцінки ситуації, в результаті чого зростає ризик аварії. Типові аварії для нетверезих водіїв - це виїзд на зустрічну смугу і лобове зіткнення. Наслідки таких аварій завжди можуть бути серйозними. Щорічно через випадки пияцтва страждає безліч людей. Найчастіше причиною загибелі водіїв і пасажирів є висока швидкість і невикористання ременів безпеки. Застосування ременів безпеки могло б врятувати від смерті багато жертв.

Відповідальність за керування транспортним засобом у стані сп’яніння або за відмову від проходження огляду на стан сп’яніння є найбільш нещадним із усіх порушень, передбачених кодексом України  про адміністративні правопорушення (КУпАП). Так, систематичний порушник вимоги не сідати за кермо у стані алкогольного сп’яніння може позбутися не лише водійських прав до десяти років, але й власного транспортного засобу, який держава оплатно вилучить.

Якщо водія вперше  притягнуть до відповідальності за керування автомобілем у нетверезому стані, йому загрожує адміністративний арешт, строком до десяти діб, штраф у розмірі 3400 гривень або позбавлення водійських прав від одного до двох років. До речі, така ж відповідальність передбачена і за відмову водія пройти огляд на стан сп’яніння.

Враховуючи тяжкість правопорушення, недосвідченому водію варто розраховувати на вилучення водійських прав. Однак цього разу є шанс обмежитися штрафом.

Якщо ж водій вирішить повторити правопорушення і протягом року знову опиниться в суді - йому уже загрожуватиме адміністративний арешт до 15 діб або позбавлення права керувати транспортними засобами строком до трьох років. Слід враховувати, що як і при адміністративному арешті, так і при позбавленні прав, додатково може бути прийнято рішення про вилучення транспортного засобу. При повторності уже штрафом ніяк не відбутися.

Вилучення автомобіля проводиться обов’язково, якщо водія визнають винним у керуванні автомобілем у стані алкогольного чи іншого сп’яніння або у відмові від проходження огляду на визначення стану сп’яніння втретє. Правопорушника також позбавляють водійських прав до 10 років.

Варто пам’ятати також, що особа, яка передала керування транспортним засобом особі, яка перебуває у стані сп’яніння нестиме таку ж відповідальність, як і нетверезий водій.

Нажаль  статистика дає невтішні результати. В 2015 році  судом розглянуто найбільше матеріалів за керування  транспортним засобом у стані  сп'яніння (ст. 130 КУпАП) - 97, з яких  накладено адміністративне стягнення на 76 осіб, відносно 21- закрито справи. 6  правопорушників позбавлено  права керування, до 45 осіб застосоване покарання у вигляді штрафу, до 25- адміністративний арешт. Сума штрафу застосована до правопорушників складає 153000 гривень, з яких добровільно сплачено 129444 гривень, що становить 95,4 % від накладеного штрафу по  всіх статтях КУпАП .

  Зменшення шкоди від алкоголю в дорожньому русі є загальною справою всіх і кожного. Кожен несе індивідуальну відповідальність за вживання алкоголю та за те, щоб рух був безпечним.

 

Людмила Козак, керівник апарату суду