flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Злочини неповнолітніх

24 червня 2011, 22:50
Злочинність серед неповнолітніх сьогодні являється домінуючою серед вчинених злочинів взагалі. Злочинність - соціальне зло. Злочинність неповнолітніх - багаторазово збільшене зло. Тому боротьба зі злочинністю серед неповнолітніх єприорітетним завданням  педагогів, слідчих органів та прокуратури.
В 2010 році Мурованокуриловецьким районним судом розглянуто сім кримінальних справ відносно дев’яти неповнолітніх осіб. Найпоширенішими злочини вчиненими неповнолітніми є крадіжка чужого майна (ст. 185 КК України),  спричинення умисного середньої тяжкості тілесного ушкодження (ст. 122 КК України), хуліганство (ст. 296 КК України).
    При розгляді даної категорії справсуд повідомляє про час і місце розгляду справи законних представників служби у справах дітей Мурованокуриловецької райдержадміністрації та кримінальну міліцію у справах неповнолітніх, підприємство, установу чи організацію, в яких навчається або працює неповнолітній. Обов’язково з’ясовуються: вік неповнолітніх; стан здоров’я та загального розвитку; характеристика (ставлення до навчання, праці, поведінка в побуті); умови життя і виховання (дані про сім’ю, побутове оточення); обставини, що негативно впливали на його виховання; вплив дорослих підмовників та інших осіб, які втягнули неповнолітнього у злочинну діяльність, а також його ставлення до вчиненого діяння.
Метою покарання такого засудженого є його виправлення, виховання та соціальна реабілітація. При призначенні покарання суд враховує тяжкість вчиненого злочину, обставини справи, умови життя та виховання, вплив дорослих, рівень розвитку та інші особливості розвитку неповнолітнього. Неповнолітній вік враховується, як обставина, що пом’якшує покарання.
У 2010 році вісім неповнолітніх осіб засуджено до покарання у виді позбавлення волі На підставі ст.ст. 104, 75, 76 КК України їх звільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком. Одного неповнолітнього засудженого передано під нагляд майстра виробничого навчання  Михайловецького аграрного ліцею для проведення з ним виховної роботи на час випробувального терміну.
Профілактика правопорушень неповнолітніх є передусім проблемою педагогічною, бо вона пов'язана з вирішенням певного кола виховних завдань. Тому в цій справі особливе місце повинна зайняти рання профілактика, яка має розпочинатися вже з дитячого садка й початкових класів школи, коли закладаються основи характеру, ставлення до оточуючих, поведінки в побуті.  Цій проблемі необхідно приділити велику увагу, адже діти - це наше майбутнє.
 
 
Керівник апарату суду                                                 Людмила Козак