flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У листопаді 2012 року вступає в силу новий КПК

24 травня 2012, 14:51
14 травня 2012 року Президент України підписав новий Кримінально-процесуальний кодекс України, прийнятий Верховною Радою 13 квітня 2012 року. Суспільством прийняття та введення в дію зазначеного документу сприймається доволі неоднозначно. Вистачає як прихильників, так і противників реформи кримінального процесу (у томі вигляді, що була запропонована у новому Законі). Але усі сторони погоджуються на тому, що діюча система кримінального законодавства, яка була введена в дію ще в далеких 60-х роках минулого століття, давно себе вичерпала і не відповідає духу часу і тим демократичним принципам, що проголошені в Україні Конституцією 1996 року.
Як вбачається із самого Кримінально-процесуального кодексу України,основним завданням кримінального судочинства є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений і жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу.
На виконання зазначених завдань, Кримінально-процесуальний кодекс містить чимало нововведень на основних з яких доречно буде зупинитися детальніше.
Найбільш прогресивним положенням підписаного документу є спроба зрівняти права захисту та обвинувачення у кримінальному процесі. Зокрема, передбачено, що після закінчення досудового слідства прокурор буде зобов’язаний повідомити про це підозрюваного, його захисника та надати доступ до всіх матеріалів зібраних під час його проведення. У разі порушення даної норми, суд не братиме до уваги матеріали, що не були невідкриті захиснику та підозрюваному в порядку передбаченому законом. Таким чином, кожна із сторін матиме рівні можливості в доведенні перед судом винності або невинності особи у вчиненні злочину.
Можливість здійснювати захист осіб у кримінальних справах матимуть лише професійні адвокати. З одного боку дана норма, звісно, сприятиме більш якісному захисту прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному процесі, проте, з іншої сторони скасовується можливість участі, як захисників членів сім’ї підсудного.
Ще одним плюсом нового Законує спрощення бюрократичних процедур. Так, стадія порушення кримінальної справи скасовується, а замість неї вводиться Єдиний реєстр досудових розслідувань, до якого вноситимуться усі повідомлення про кримінальні правопорушення. Введення даного Реєстру повністю скасовує можливість відмови реєстрації звернення громадянина правоохоронними органами за надуманими причинами. Ліквідовується також можливість повернення справи судом на додаткове розслідування.
Усі слідчі дії, пов’язані з обмеженням прав і свобод громадян, контролюватимуться слідчим суддею, як-то обшук, виїмка, накладення арешту на кореспонденцію тощо. Для простого громадянина дане нововведення безсумнівний плюс у вигляді відкритості та публічності самої процедури.
Новим для українського правосуддя стане і суд присяжних, який братиме участь у розгляді справ з особливо тяжких злочинів.
Не можна не зупинитися також на новій системі запобіжних заходів, передбачених законодавцем. Зокрема до останніх відносяться: особисте зобов’язання, особиста порука, застава, домашній арешт і тримання під вартою. Причому тримання під вартою визнано винятковим заходом, який застосовуватиметься лише у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м’яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам провадження по кримінальній справі, передбачених Законом. Дані зміни дозволять знизити кількість затриманих осіб, що тримаються під вартою під час досудового слідства.
Новий КПК застосовує у своєму тексті також поняття «кримінальний проступок» - правопорушення невеликої тяжкості, що не становить серйозної загрози для суспільства, і основне покарання за яке передбачає штраф. Це означає, що у зв’язку з реформою кримінального процесу в Україні планується також реформувати в певній мірі і кримінальне право. Зокрема у Верховній Раді уже зареєстровано законопроект «Про кримінальні проступки», який планується прийняти в найближчому майбутньому.
Таким чином, підсумувавши усе сказане, можна стверджувати про початок глобальних змін у діяльності судових та правоохоронних органів. І хоча Кримінально-процесуальний кодекс України 2012 року і викликав багато суперечок у теоретичних та практичних працівників у галузі кримінального процесу, проте без сумніву, неможна не відзначити його прогресивний та новаторський характер. А усі його недоліки, виявлені в ході практичного застосування, сподіватимемося будуть з часом виправлені.
 
 Заступник керівника апарату суду                                          Олег Ткачук