flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Керування автомобілем у стані сп’яніння: наслідки та відповідальність

21 лютого 2013, 16:04
Керування автомобілем у стані сп’яніння: наслідки та відповідальність
 
З газет, радіо та телебачення ми майже кожен день бачимо ту величезну кількість дорожньо-транспортних пригод, які трапляються на дорогах нашої країни. Не останнім чинником, що призводить до їх настання, є повне ігнорування водіями Правил дорожнього руху. А алкоголь являється одним із основних каталізаторів, що до цього призводить.
Протягом минулого 2012 року Мурованокуриловецьким районним судом було розглянуто 196 справ про адміністративні правопорушення за ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Дана стаття передбачає відповідальність за керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.
Порівняно з 2011 роком кількість таких матеріалів значно зменшилася (у 2011 році судом розглянуто на 60 справ даної категорії більше – 256), що, звісно, не може не радувати. Проте, на сьогоднішній день, керування транспортними засобами у стані алкогольного сп’яніння залишається найпоширенішим правопорушенням, що свідчить, все-таки, про неповне усвідомлення водіями тієї відповідальності, яка на них покладається.
У 2012 році Мурованокуриловецьким районним судом притягнуто до відповідальності 190 осіб, у зв’язку з вчиненням ними даного виду правопорушень. З них, до 33 чоловік застосовано такий вид адміністративного стягнення, як штраф. Нагадаємо, що на сьогоднішній день, мінімальна сума штрафу за керування автомобілем у нетверезому вигляді становить 2550 гривень. Усього ж, у 2012 році було накладено штрафу на загальну суму 84600 гривень. 16 чоловік позбавлено права керування транспортними засобами на строк від 1 до 3 років. Для порівняння, у 2011 році, судом позбавлено права керування лише трьох осіб. До однієї особи застосовано адміністративний арешт. Також, в одному випадку застосовувалося оплатне вилучення транспортного засобу.
У більшості випадків на правопорушників накладалось адміністративне стягнення у виді громадських робіт. Зокрема, його було застосовано відносно 140 осіб.
Звісно, усе це лише цифри. Проте вони мають змусити нас задуматися.
Незважаючи на високі штрафи та застосування інших, суворіших видів відповідальності за керування автомобілем у нетверезому стані, окремі водії продовжують свідомо порушувати закон. І добре, якщо наслідком цього є лише притягнення таких осіб до відповідальності. Але все може бути значно гірше: загублені життя, здоров’я, долі. Тому, сідаючи за кермо, пам’ятайте, водій відповідає не лише за себе, а й за інших. І це правило є беззаперечним.
 
 
Заступник керівника апарату
Мурованокуриловецького

районного суду                                                                            Олег Ткачук