flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Електронний суд

27 лютого 2014, 09:44

Електронний суд

  З 01 жовтня 2013 року українські суди перейшли на електронний формат роботи. Повістку до суду можна  отримати в смс-повідомленні або в електронному вигляді та стежити за  списками розгляду справ відразу на сайті суду. Дані  зміни не оминули і наш суд. Повідомлення на мобільному телефоні  отримують  учасники процесу миттєво, а листи з повідомленнями можуть тижнями йти до відповідача чи свідка. Вони  часто  поверталися  назад у суд без вручення адресату,  оскільки  листоноша  не  знаходила  зазначену у виклику людину. В 2013 році значна кількість справ  відкладалася розглядом   через несвоєчасність  вручення  судових повісток- неналежний поштовий зв'язок, а саме: відсутність   в районі сортувального  відділення. За  чотири місяці  роботи  в електронному форматі можна розповідати тільки про позитивні  результати .

Для того, щоб отримувати виклики  в суд за допомогою  смс-повідомлень, необхідно подати заявку  про це  або оформили її безпосередньо в суді.

Для  отримання повідомлення в електронному вигляді, необхідно створити свою поштову скриньку на офіційному порталі судової влади mail.gov.ua і подати відповідну заяву.  Також на сайті суду учасник процесу зможе  ознайомитися  зі списком розгляду справ призначених до розгляду і знайти  необхідну справу.  Адреса сайту суду: http://mr.vn.court.gov.ua

 У 2013 році районний суд підключено до системи відеоконференцзв'язку. Це зроблено   в інтересах  учасників судового процесу з метою  скорочення розгляду судових справ для оперативного захисту прав, свобод та інтересів громадян. На судовий розгляд  в онлайн-режимі  особи  повинні дати згоду.

Практика “електронного суду”   позитивно  прижилася в суді, а це свідчить про   необхідність  подальшого розвитку інноваційних технологій у судовій системі.

 

       Людмила Козак, керівник апарату суду