flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

(Із залу суду) Покарання за домашнє насильство

06 березня 2023, 15:59

                                                                                            Із залу суду

Покарання за домашнє насильство

 

Домашнє насильство — це систематично повторювані акти фізичного, психологічного, сексуального, економічного впливу на близьких людей, які вчиняють проти їх волі з метою отримання влади і контролю над ними.

Визнано  винним та  призначено   покарання  за ст. 126-1  КК України  (домашнє насильство) у виді одного місяця арешту громадянину нашої територоіальної громади, який з вересня 2022  року перебуває на превентивному обліку у Могилів-Подільському РВП ГУНП у Вінницькій області як сімейний насильник.

Бешкетник умисно, усвідомлюючи небезпеку своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, систематично, протягом тривалого часу, вчиняв психологічне насильство щодо жінки, з якою проживав однією сім’єю без реєстрації шлюбу, яке спричиняло психологічні страждання та розлади здоров`я у потерпілої.

Кривдника  неодноразово було  притягнуто до адміністративної  відповідальності  за  ст. 173-2 КУпАП, за вчинення психологічного насильства в сім’ї відносно своєї співмешканки  та накладено адміністративні стягнення у виді штрафу.

Незважаючи на такі заходи впливу,  останній належних висновків не зробив та 10 грудня 2022 року, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, під час словесної суперечки, умисно наніс жінці  удар ногою в область обличчя,  удар коліном у грудну клітину, удар рукояткою ножа із частиною леза по великому пальці правої руки, один удар кулаком в область носа, також кулаком наніс удар в область грудної клітини. Також він частиною леза наніс один поріз у лівій нижній частині живота та один поріз на лівій частині спини, один поріз лезом ножа по обличчю потерпілої, а саме у нижній частині скули лівої щоки, завдавши при цьому  потерпілій фізичних страждань.

Життя безлічі людей у всьому світі наповнене насильством. Але багато  хто може легко уникнути неприємностей: для цього їм буде достатньо сховатися за власними дверима і, за можливістю, остерігатися небезпечних місць. Деяким людям сховатися ніде: насильство чекає їх вдома, добре заховане від сторонніх очей.  Проблема домашнього насильства  у тому, що чоловіки в Україні все ще сприймають жінку як власність. Побоюючись, що її вважатимуть «поганою» дружиною, вона часто приховує від навколишніх факти насильства. Це стає своєрідним табу сімейного життя, про яке не можна говорити, а відтак і вживати будь-яких заходів до його усунення та викорінення.

 

Людмила Козак,   керівник апарату суду