flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Покарання за домашнє насильство

21 травня 2021, 15:42

Домашнє насильство— це насильство чи інше жорстоке поводження однієї людини  над іншою у рамці побутових відносин, таких як шлюб чи співжиття.

          Жертви домашнього насильства можуть бути втягнуті в пастку через ізоляцію для сприяння насильству, насильницькою владою та контролем, травматичною прив'язаністю до кривдників, суспільним схваленням насильства, нестачею фінансових ресурсів, страхом (залякуванням), соромом (звинуваченням жертви) та прагненням захистити дітей.

Нападники чинять домашнє насильство, коли думають, що насильство є дозволеним, прийнятним, узаконеним чи про нього не буде повідомлено.

Мурованокуриловецьким районним судом Вінницької області  виносяться вироки щодо образників. Так, кривдник будучи  неодноразово протягом  року  визнаним  судом винним у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 173-2 КУпАП  (вчинення домашнього насильства) та до якого  застосовано адміністративне стягнення у виді штрафу  та громадських робіт, на шлях виправлення не став. Він в ході сварки в лютому цього року,  умисно взяв  співмешканку двома руками за верхній одяг та кинув її до підлоги так, що остання вдарилася носом об металевий каркас ліжка. Потерпілій було спричинено тілесне ушкодження, що належить до категорії легких тілесних ушкоджень, які не спричинили короткочасний розлад здоров’я. Будучи засудженим за даний злочин    (ст. 125 ч.1 КК України), кривдник сплатив штраф і знову вчинив відносно своєї співмешканки  насильство в сім’ї психологічного характеру, а саме: ображав її нецензурними словами, чим завдав шкоди її психологічному здоров’ю ( ст. 126-1 КК України).

        Тепер кривдник  буде  відбувати сто шістдесят годин громадських робіт за вчинення домашнього насильства.

 

Людмила Козак, керівник апарату суду