flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Штраф за хабар

29 липня 2022, 09:26

    Визнано винним та призначено покарання у виді штрафу громадянину Азербайджанської Республіки, який після зупенення в ході спілкування із працівниками поліції, висловив словесну пропозицію надати їм неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів, а у подальшому поставив заздалегідь підготовлені кошти, які перебували в його документах, до сидіння  автомобіля, де перебував працівник поліції за не притягнення його до адміністративної відповідальності. Під час перевірки водія та транспортний засіб через інформаційну підсистему було встановлено, що водій немає права на керування транспортним засобом, оскільки не отримував на території України посвідчення водія.

     Аналогічний вид покарання призначено громадянину України, який будучи зупинений працівниками поліції  та на їх вимогу пред’явити документи, надав паспорт і повідомив, що не має водійських прав, оскільки за рішенням суду позбавлений права керування транспортним засобом. За таке порушення  працівник поліції почав складати відповідний протокол і повідомив, що накладає на нього штраф у великому  розмірі  та забирає авто на штрафмайданчик. Водій висловив пропозицію, що заплатить працівникам поліції  грошові кошти, а вони винесуть постанову про накладення меншого розміру штрафу і не будуть забирати автомобіль. Таку пропозицію злочинець зробив в поліцейському автомобілі, але при собі грошей не мав. Працівник поліції попереджав, що за пропозицію хабаря буде  нести відповідальність.

     Люди дають хабарі, бо так їм зручніше. Проблеми вирішуються  простіше і швидше. Хабар — аморальне явище, неприпустиме будь-де і будь-коли. Пам’ятайте, що хабарництво в усіх його проявах — злочин. Відповідальність за пропозицію, обіцянку або надання  неправомірної вигоди передбачена статтею  369 Кримінального кодексу  України.

 

 Людмила Козак, керівник апарату суду