flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Штраф за посів конопель

08 серпня 2022, 11:50

Із залу суду

 

 

Штраф за посів конопель

 

До штрафу в розмірі 1700 гривень засуджено  громадянина, який  навесні 2022 року здійснив посів насіння рослини коноплі без відповідного дозволу. Маючи злочинний умисел чоловік  незаконно посіяв рослини коноплі  на земельній ділянці на відстані близько 30 метрів від нежилого будинку.

Продовжуючи свій злочинний намір, спрямований на вирощування рослин конопель для особистого вживання без мети збуту, лиходій здійснював догляд за посівами, а саме рихлив та поливав з метою доведення їх до стадії дозрівання, тобто незаконно вирощував рослини коноплі у загальній кількості 17 штук.

Хочу застерегти та роз’яснити про заборону сівби та вирощування снотворного (опійного, в тому числі олійного та інших) маку, а також конопель.  

Чи доречний процес таких ризиків?! По-перше та найважливіше: кожна рослина в руках у наркоторгівця– це потенційне скалічене людське життя. По друге: наркомани не дадуть зібрати урожай. По третє: законодавством передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність за дані діяння.

 Незаконний посів та вирощування снотворного маку в кількості до 100 рослин чи конопель в кількості до 10 рослин - підстава для притягнення по ст.106-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (штраф від 306  до 1700 гривень з конфіскацією незаконно вирощуваних нарковмісних рослин).

Невжиття заходів щодо забезпечення охорони посівів снотворного маку чи конопель, місць їх зберігання та переробки, а також невжиття землекористувачами, землевласниками на закріплених за ними земельних ділянках заходів щодо знищення дикорослих конопель чи снотворного маку - підстава для притягнення по ст.106-1 КУпАП (штраф на громадян – від 170 до 510 гривень, а на посадових осіб  від 510 до 1190 гривень).

Якщо ж  вирощено від 100 рослин маку або від 10 конопель – можуть притягнути до кримінальної відповідальності за статтею 310 Кримінального кодексу України. Покарання, передбачене за цей злочин – штраф від 1700 до 8500 гривень, арешт на пів року, або й обмеженням волі на строк до трьох років

За    незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку чи коно­пель особою, яка була засуджена за цією статтею чи яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 307, 309, 311, 317 Кримінального  Кодексу, або вчинені за попередньою змовою групою осіб з метою збуту, а також незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості п’ятисот і більше рослин чи конопель у кількості п’ятдесят і більше рослин караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Задумайтеся, чи варте вирощування маку і конопель  передбачених законодавством  санкцій.

 

Людмила Козак,       керівник апарату суду