flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Покарання за домашнє насильство

28 вересня 2022, 14:31

                                                                                                                                                                                                             Із залу суду

 

                                                                              Покарання за домашнє насильство

          Статтею 27 Конституції України  визначено, що кожна людина має   невід’ємне право  на життя. Ніхто не може бути  самовільно позбавлений життя. Обов’язок держави - захищати життя людини. Незважаючи на широкомасштабне  вторгнення  російської федерації  в Україну, проблема вчинення домашнього насильства  залишається розповсюдженою, а боротьба з цим явищем не втрачає своєї актуальності.

       Так, визнано  винним та  призначено   покарання у виді двох місяців арешту громадянину  Мурованокуриловецької територіальної громади. за ст. 126-1  КК України (домашнє насильство). Також до засудженого на строк три місяці застосовано обмежувальні заходи, а саме: заборонено перебувати в місці спільного проживання; заборонено наближатися на відстань 50 метрів до місця, де може постійно чи тимчасово проживати, тимчасово чи систематично перебувати у зв’язку з роботою, лікуванням чи з інших причин рідна людина; заборонено листування, телефонні переговори інші контакти через засоби зв’язку чи електронні комунікації особисто або через третіх осіб. Контроль за поведінкою засудженого  покладено на уповноважений орган з питань пробації за місцем проживання.

     Кривдник перебував на превентивному обліку у Могилів-Подільському РВП ГУНП у Вінницькій області як сімейний насильник. Він умисно, усвідомлюючи небезпеку своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, систематично, протягом тривалого часу, а саме двох місяців, вчиняв психологічне насильство щодо своєї матері, яке виражається у словесних образах, принижені, залякуванні, що спричиняє нездатність захистити себе, психологічні страждання та розлади здоров`я у потерпілої, а також застосовує економічне насильство відносно неї.

    Звиклий кривдити неодноразово протягом року притягувався до адміністративної відповідальності  за  ст. 173-2 КУпАП, за вчинення психологічного насильства в сім’ї відносно своєї матері. На останнього було накладено адміністративні стягнення у виді 30 годин громадських робіт та у виді 15 діб адміністративного арешту.

     Незважаючи на такі заходи впливу, належних висновків напасник не зробив та на початку серпня 2022 року, знаходячись у  батьківському будинку під час словесної суперечки, знову вчинив відносно рідної людини насильство, що виразилося у словесних образах потерпілої, висловлюванні нецензурною лайкою, погрозі фізичною розправою, чим завдав морального та психологічного тиску, приниженні її честі та гідності, емоційної невпевненості, нездатності захистити себе та викликало у постраждалої особи побоювання за свою безпеку.

      Пам’ятайте, що насильство – це грубе порушення прав, яке дуже виснажує людину, яку кривдять. Кривдник має бути покараним і в українському законодавстві  є досить багато можливостей припинити насильство і покарати напасника. Допомога зовсім поруч, важливо її побачити і знайти сили звернутися по неї.

 

 

Людмила Козак,   керівник апарату суду