flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Адміністративна відповідальність за скоєння дорожньо-транспортної пригоди

23 листопада 2022, 10:19

      Порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна тягне за собою накладення штрафу в розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 гривень) або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року. Така  адміністративна відповідальність передбачена ст.124 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

      За скоєння дорожньо-транспортної пригоди з серйозними тілесними ушкодженнями або людськими жертвами передбачена  кримінальна відповідальність (ст. 286 КК України).

      На місці скоєння дорожньо-транспортної пригоди працівники поліції фіксують всі обставини справи, складають схему ДТП, беруть пояснення у свідків та учасників ДТП, складають протоколи.

     На схемі ДТП графічно зображаються такі об’єкти: відрізок дороги, де сталось ДТП; транспортні засоби, координати їх розміщення відносно елементів проїзної частини; сліди гальмового шляху та інші об’єкти, що мають доказове значення для справи.

     Винність особи у таких справах встановлює суд. Про час та місце розгляду справи суд повідомляє учасників  повісткою або SMS-повідомленням, якщо в матеріалах справи наявна  заявка  порушника на отримання судових повісток, повідомлень в електронному вигляді за допомогою SMS-повідомлення.

     В 2022 році судом розглянуто 8 справ про адміністративні правопорушення за ст. 124 КУпАП, з яких на  6 осіб накладено адміністративне стягнення  у вигляді штрафу, 2 справи провадженням закрито.  Судом накладено штраф на суму 5100 гривень, з яких  сплачено добровільно 4250 гривень.

      Постанова суду про накладення адміністративного стягнення є основним документом, що підтверджує обставини справи і вину порушника. Саме на його основі здійснюється страхова виплата і стягуються збитки.

 

Людмила Козак,              керівник апарату суду