flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

(Роз’яснення законодавства) Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) відбувається власником житла без судового рішення, яке набрало законної сили

20 березня 2023, 16:01

                                                                                 Роз’яснення законодавства

 

Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування)  відбувається власником житла  без судового рішення, яке набрало законної сили

 

Законом України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні» від 5 листопада 2021 року №1871-IX внесені зміни в законодавство, що регулює правовідносини щодо зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування).

Так, відповідно до п.п. 8, п. 5 «Прикінцевих та перехідних положень» Закону України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні»  внесені зміни до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» від 11 грудня 2003 року №1382-IV, а саме: виключено статтю 7, якою передбачалося, що однією з підстав зняття з реєстрації місця проживання особи було судове рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою.

Пунктом 2 ч. 1 ст. 18 вищевказаного закону встановлено, що зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) у разі звернення до органу реєстрації або через центр надання адміністративних послуг за місцем задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) може здійснюватися за заявою власника житла приватної форми власності, поданої у паперовій формі, стосовно повнолітньої особи, місце проживання (перебування) якої зареєстровано або задекларовано в житлі, що належить власнику на підставі права власності. У разі подання власником житла заяви про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) батьків або інших законних представників дитини чи одного з них така дитина підлягає зняттю із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) разом із її батьками або іншими законними представниками чи одним із них.

Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2022 року № 265 затверджено порядок декларування та реєстрації місця проживання, відповідно до п.п. 5 п. 50 якого зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) здійснюється в т.ч. на підставі заяви власника житла про зняття особи із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) за формою згідно з додатком 6.

Таким чином, відповідно до чинного цивільного законодавства судове рішення про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою, для зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування), - не є необхідним.

Замість того, для зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) особи власнику житла необхідно звернутися до органу реєстрації із заявою встановленого Додатком 6 до Порядку зразка.

 

Людмила Козак, керівник апарату суду