flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Що робити коли родич помер на тимчасово окупованій території

06 липня 2018, 10:35

У зв’язку з останніми подіями, котрі відбуваються на Сході нашої країни, громадянам доводиться доволі часто стикатися з ситуаціями, коли їх родичі помирають на тимчасово окупованій території України, внаслідок чого унеможливлюється реєстрація факту смерті органом державної реєстрації актів цивільного стану. Дане питання є дуже актуальним на сьогоднішній день, адже раніше не було подібної судової практики.

Відповідно до законодавства України саме суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану. Дана заява може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за місцем проживання заявника.

До заяви, за наявності, необхідно буде  подати наступні документи: копії паспорта та  облікової картки платника податків заявника; копію паспорта померлої особи; копію свідоцтва про смерть; копію відмови органу реєстрації актів цивільного стану у проведенні державної реєстрації смерті; копія лікарського свідоцтва про смерть; копію довідки про причину смерті

У заяві повинно бути зазначено відомості про факт, мету його встановлен-ня, а також докази, на підставі яких суд  має встановити цей факт.

Справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України (постанова від 17.03.2015 № 254-VIII), розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду, а ухвалені судами рішення підлягають негайному виконанню.

Людмила Козак, керівник апарату суду