flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Новела цивільного процесу - врегулювання спору за участі судді

03 серпня 2018, 15:14

Новела цивільного процесу - врегулювання спору за участі судді

Зміни в Цивільному процесуальному кодексі  України створили новий інститут -врегулювання спору за участі судді, який  відображений в Главі 4  Цивільного процесуального кодексу статті 201 -205.

Врегулювання спору за участі судді допускається виключно до початку розгляду справи по суті та за згодою сторін. Однак наявний і виняток, зокрема, проведення врегулювання спору за участі судді не допускається у разі, якщо у справу вступили третя особа, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору. 

Вказаний процес врегулювання  спору повинен бути проведений протягом розумного строку, але не більше тридцяти днів з дня постановлення ухвали про його проведення та продовженню не підлягає. Повторне проведення такої процедури не допускається. Процесуальне закріплення цього процесу відбувається шляхом постановлення ухвали, а безпосередньо провадження у справі зупиняється.

 В статті  203 Цивільного процесуального кодексу України зазначено, що врегулювання спору може проводитися у двох формах – спільні або закриті наради. Спільні наради проводяться за участі усіх сторін,  їх представників та судді, в той час як закриті наради лише за ініціативою судді з кожною із сторін окремо.

Суддя під час закритих нарад може звертати увагу сторони на практику застосування норм права в аналогічних ситуаціях, а також пропонувати можливі шляхи вирішення цього спору. Разом з тим, суддя не може давати юридичні рекомендації сторонам або давати оцінку доказам. Інформація, яка була отримана під час врегулювання спору, є конфіденційною. Більше того, під час врегулювання спору за участю судді протокол наради не ведеться та не здійснюється фіксування технічними засобами. Також забороняється використовувати портативні аудіотехнічні пристрої і здійснювати фото- і кінозйомку, відео-, звукозапис.  При цьому, сторони мають право брати участь в режимі відеоконференції.

    При  врегулюванні спору за участі судді, судді відведена роль посередника, а не арбітра.

Дана процедура припиняється у разі:

1) подання стороною заяви про припинення врегулювання спору за участю судді;

2) закінчення строку врегулювання спору за участю судді;

3) за ініціативою судді у разі затягування врегулювання спору будь-якою із сторін;

4)  укладення сторонами мирової угоди та звернення до суду із заявою про її затвердження або звернення позивача до суду із заявою про залишення позовної заяви без розгляду, або в разі відмови позивача від позову чи визнання позову відповідачем.

 У разі припинення врегулювання спору за участю судді  та не затвердження за результатами мирової угоди, справа передається на розгляд іншому судді.

 

Керівник апарату суду                                                        Людмила Козак