flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Неплатники аліментів не зможуть перешкоджати виїзду дитини за кордон

29 серпня 2018, 15:40

28 серпня 2018 року набрали чинності зміни до законодавства, ухвалені Верховною Радою  України 3 липня 2018 року, окрім того, набирала чинності постанова Кабінету Муіністрів України від 22 серпня 2018 року «Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України».

Відтепер той з батьків, який проживає з дитиною, може самостійно вирішувати питання тимчасового виїзду дитини за кордон за наявності заборгованості зі сплати аліментів іншого з батьків більше 4 місяців. При цьому дитина може виїхати за кордон строком до 1 місяця з тим із батьків, з ким проживає, не лише на лікування, навчання і відпочинок, але й на змагання, фестивалі, олімпіади та конкурси, у тому числі в складі організованої групи дітей.

Головне, на що слід звернути увагу: один із батьків (мати або батько), який вивозить дитину,  обов’язково має повідомити про виїзд рекомендованим листом другого з батьків, що сплачує аліменти.

Для перетину кордону необхідні будуть такі документи:

  1. рішення суду чи органів опіки та піклування, якими визначено місце проживання дитини;
  2. документи, що підтверджують мету та терміни виїзду (наприклад, це може бути довідка з медичного або навчального закладу, бронювання квитків тощо).

Дозвіл також не буде потрібний, навіть якщо один із батьків має намір виїхати за кордон більше, ніж на місяць, у випадку наявності боргу з аліментів у другого з батьків за чотири місяці або за три місяці, якщо дитина є важкохворою. У такому разі на кордоні необхідно буде надати довідку про заборгованість другого з батьків зі сплати аліментів і за необхідності довідку про хворобу дитини.

З метою збалансування прав батьків, які не проживають разом із дитиною та не мають боргу з аліментів, законом передбачена можливість їхнього виїзду з дитиною за кордон. Якщо батько чи матір, які не проживають з дитиною, хочуть виїхати з нею за межі країни — необхідно буде письмово звернутися до іншого з батьків за отриманням нотаріально посвідченої згоди на виїзд. Якщо ж такої згоди не буде надано протягом 10 днів, то для вирішення цього питання необхідно буде звернутися до суду.

Якщо ж батько або матір, з якими дитина виїхала за кордон, умисно порушать строк повернення в Україну, то їх буде обмежено в праві самостійного вирішення питання виїзду дитини за кордон протягом року та накладено штраф.

При цьому, якщо на громадянина накладено адміністративне стягнення за вчинення такого правопорушення, він тимчасово обмежується у праві на виїзд за кордон з дитиною. Строк такого обмеження – 1 рік, окрім випадків наявності нотаріально посвідченої згоди на виїзд дитини другого з батьків.

 

 

Заступник керівника апарату суду                                      І.М. Боржемська