flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ні- насильству в сім'ї

28 травня 2019, 11:48

Ні - насильству в  сім’ї

 

Домашнє насильство – дії або бездіяльність фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Раніше за домашнє насильство була передбачена  виключно адміністративна відповідальність. З січня 2019 року за даний злочин  притягують і до  кримінальної відповідальності.

За кожен з видів насильства передбачена різна відповідальність.

Якщо узагальнити, покарання можуть бути такі: громадські роботи на строк від 150 до 240 годин, арешт на термін до шести місяців, обмеження волі на термін до п’яти років або позбавлення волі на термін до двох років.

Мурованокуриловецьким районним судом  винесено перший вирок за статтею 126-1 КК України (домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення психологічного, фізичного насильства щодо особи, з якою винний перебував у сімейних відносинах, що призводить до фізичних та психологічних страждань) та призначено покарання у виді громадських робіт тривалістю 160 годин. Засуджений  протягом  місяця вчиняв психологічне насильства  відносно співмешканки, а саме словесно ображав її нецензурними словами та принижував, здійснював погрози фізичної розправи. Із надуманих мотивів  кривдник вступив в словесну суперечку із останньою, та завдав їй декілька ударів в голову.

Засуджений  раніше притягувався до адміністративної відповідальності за ч. 2 ст. 173-2 КУпАП за аналогічне  правопорушення.

З початку року до адміністративної відповідальності  за вчинення домашнього насильства  притягнено 19 осіб.  На 13  порушників  накладено стягнення у вигляді штрафу, 2- притягнуто до громадських робіт. Відносно 4 осіб  провадження закрито:  3-  звільнено  від адміністративної відповідальності у зв’язку з малозначимістю правопорушення та оголошено усне зауваження; 1-закінчення строків накладення адміністративного стягнення (3 місяці)

Україна вийшла  на нову дорогу боротьби з насильством в родині. Досить терпіти – кривдники мають бути покарані.

 

Людмила Козак, керівник апарату суду